Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp |
Auteur |
Bericht |
lodchjo Site Admin
Geregistreerd op: 23 Feb 2012 Berichten: 115 Woonplaats: Antwerpen
|
Geplaatst: 11-04-2012 13:21:02 Onderwerp: [NL] Cashewkaas |
|
|
http://miebeet.blogspot.com/2011/07/cashewkaas.html
cashewkaas
Ik ben dol op kaas. Kaas is de voornaamste reden dat ik mezelf niet veganist noem. Want laten we eerlijk zijn: het is lastig om kaas op een bevredigende manier te vervangen. Maarrrrrrr.....er zijn wel degelijk manieren om plantaardig helemaal in de buurt te komen van die heerlijke hartige kaassmaak. En één geheime troef is cashewkaas. Er zijn veel verschillende recepten voor cashewkaas in omloop, maar in de basis komt het neer op drie ingrediënten: ongebrande cashewnoten, (zee)zout en water. Zelf mag ik er graag wat citroensap en knoflook aan toevoegen voor een extra stevige smaak.
Hoe maak je cashewkaas?
1. Laat 2 cups cashewnoten een nachtje weken in water (gewoon onder water zetten en de noten zuigen het in de loop van de nacht grotendeels op)
2. Voeg een halve theelepel (zee)zout, twee tenen knoflook en twee eetlepels citroensap toe
3. Mix de boel in een foodprocessor tot één gladde pasta; voeg nog wat water toe als het te droog is
4. Laat het een aantal uren in de koelkast staan. Mijn ervaring is dat het na zo'n 24 uur de goede structuur heeft om te eten op een boterham of cracker. De structuur lijkt iets op hüttenkäse.
Wil je het nóg kaziger? Laat de cashewkaas dan een paar uur op kaasdoek uitdruipen, zodat het een wat vastere structuur krijgt. Laat het daarna in het kaasdoek gewikkeld een nachtje in de koelkast liggen. Haal het de volgende dag uit het kaasdoek. Het is inmiddels een vrij stevige bal.
Strooi er wat peper, knoflookpoeder of andere specerijen naar smaak overheen. Leg de bal in een ovenschaal en laat deze op 90 graden ongeveer een uur bakken. Op deze manier brandt het niet aan, maar krijgt het een aangenaam stevige korst. Je kunt hem na het bakken warm eten (eerst iets af laten koelen!) of helemaal af laten koelen.
Ik vind beide bereidingswijzen heerlijk, maar vanuit het oogpunt van energiebesparing gaat mijn voorkeur meestal uit naar de eerste manier.
|
|
Terug naar boven |
|
|
Maria
Geregistreerd op: 29 Feb 2012 Berichten: 17
|
Geplaatst: 11-04-2012 13:33:18 Onderwerp: |
|
|
aha, zaterdag aan het BiteBack standje nog een tip gekregen om zelf Parmezaanse kaas na te maken: half cashewnoten, half gistvlokken, beiden de blender in en een degelijke schep zout bijdoen. Naar 't schijnt ideaal voor op pizza's en zo. |
|
Terug naar boven |
|
|
lodchjo Site Admin
Geregistreerd op: 23 Feb 2012 Berichten: 115 Woonplaats: Antwerpen
|
Geplaatst: 11-04-2012 14:16:29 Onderwerp: |
|
|
Wow, cool!!! Dat miste ik wel! Had op Paris Vegan Day in 2010 een potje gekocht, dat was niet slecht. Dit ga ik zeker proberen!!! ❤ |
|
Terug naar boven |
|
|
Maria
Geregistreerd op: 29 Feb 2012 Berichten: 17
|
Geplaatst: 11-04-2012 20:18:42 Onderwerp: |
|
|
Ik overwoog om zo'n potje te kopen op de BB stand, toen de dude die naast me stond (die een vriend van een vriendin is) me zei dat je dat makkelijk zelf kon maken, hij vond 't ook lekkerder.
Misschien moet 'k 't eens combineren met scrambled tofu |
|
Terug naar boven |
|
|
Maria
Geregistreerd op: 29 Feb 2012 Berichten: 17
|
Geplaatst: 28-04-2012 17:48:57 Onderwerp: |
|
|
Die zelfgemaakte parmezaanse kaas is dus awesome. Vorige week had ik een lui dagje, en toen heb ik de hele dag toast gegeten, met een beetje (vegan) boter, tomatenschijfjes, italiaanse kruiden en die nepkaas, en dat een beetje gegrild in de oven... heaven.
Vandaag maak ik zelf pizza, dus nog een excuus om dat spul te gebruiken.
Morgen met het tweede deel van het deeg eens een cheesy crust proberen te maken, met deze cashewkaas... ik laat wel weten wat 't wordt. |
|
Terug naar boven |
|
|
lodchjo Site Admin
Geregistreerd op: 23 Feb 2012 Berichten: 115 Woonplaats: Antwerpen
|
Geplaatst: 28-04-2012 21:36:41 Onderwerp: |
|
|
Cool dat het resultaat goed was!
Welk recept heb je gebruikt?
Deze hier? --> Half cashewnoten, half gistvlokken en een schep zout?
Groetjes,
Lode |
|
Terug naar boven |
|
|
Maria
Geregistreerd op: 29 Feb 2012 Berichten: 17
|
Geplaatst: 29-04-2012 10:31:40 Onderwerp: |
|
|
Jup, dat.
Cashewkaas lijkt trouwens ook goed gelukt te zijn, straks zien of we daar echt cheesycrust mee kunnen maken. |
|
Terug naar boven |
|
|
|